Voorbereidende nutswerken

Gepubliceerd op Dinsdag 05 oktober 2021
30 augustus 202117 december 2021

Voor de grote werken van de centrumvernieuwing van start kunnen gaan, moeten de nutsleidingen opnieuw worden gelegd. Dat gaat van de internetkabel in de grond tot het netwerk van openbare verlichting. Van eind augustus tot begin december gaan Fluvius en de Watergroep aan de slag in het centrum, met name in de Generaal Eisenhowerstraat, Tramstatie, Kerkstraat en op het Marktplein.

De aannemer die de nutsleidingen vervangt gaat niet overal tegelijk aan de slag, maar pakt straat per straat aan, in korte delen. In sommige straten is autoverkeer mogelijk tijdens deze werken. In andere straten zal de straat tijdelijk gesloten zijn voor autoverkeer, maar kunnen voetgangers wel nog passeren. De tijdelijke afsluiting van de weg is omwille van de beschikbare ruimte in de straat, in combinatie met de nodige breedte en diepte van de sleuf die de aannemer nodig heeft om de leidingen te vernieuwen.

Hier krijg je een overzicht van de fasering van de voorbereidende werken. De timing is indicatief.

voorbereidende werken

Timing en bereikbaarheid

 1. 30 augustus tem 10 september Kerkstraat
  (tussen Koningin Elisabethstraat en Koning Albertstraat). De straat wordt tijdelijk afgesloten.
 2. 13 september tem 5 oktober Kerkstraat (tussen Koning Alberstraat en Leiestraat). De straat wordt tijdelijk afgesloten.
 3. 18 oktober tem 29 oktober Generaal Eisenhowerstraat (tussen Gasthuisstraat en de Vlaskouter). De aannemer start aan de onpare kant en werkt vervolgens door aan de pare kant. Tijdens de duur van de werken is deze straat enkel te voet bereikbaar. Voor wie met de wagen naar het centrum komt, maak gebruik van de randparkings Vlaskouter & Damier!
 4. 8 november tem 26 november Marktplein (tussen Kortrijksestraat en Twaalfde Liniestraat). De aannemer start aan de parkeerstrook en werkt vervolgens door op het plein. Enkel tijdens de werken aan de parkeerstrook is de rijweg tijdelijk afgesloten.
 5. 15 november tem 19 november Kruispunt Leiestraat met Kerkstraat
  De toegang tot de Leiestraat is gedurende een paar dagen gesloten.
 6. 29 november tem 3 december Koningin Elisabethstraat (tussen Marktplein en Generaal Eisenhowerstraat). De aannemer moet enkel aan de slag aan de onpare kant. De Straat wordt tijdelijk afgesloten.
 7. 29 november tem 3 december Generaal Eisenhowerstraat (tussen Koningin Elisabethstraat en de basisschool). De aannemer moet enkel aan de slag aan de pare kant. Doorgaand verkeer is mogelijk.
 8. 6 december tem 17 december Vlaskouter (tussen Generaal Eisenhowerstraat en Boomgaardstraat). Doorgaand verkeer is mogelijk.

Laatste updates timing

De timings hierboven zijn indicatief en onderhevig aan externe factoren.

De laatste wijzigingen kan je hier lezen.

Wat betekent dit voor mijn woning of zaak?

Het voetpad voor je woning of zaak zit propvol met leidingen: water, gas, elektriciteit, telefonie- en internetkabels. Die leidingen worden klaargemaakt voor de toekomst. De aannemer legt eerste de nieuwe leidingen voor je wordt afgekoppeld van de oude. Je krijgt ook een melding van de aannemer wanneer dit zal gebeuren. De overkoppeling van de aansluiting van de oude naar de nieuwe nutsleiding is telkens op afspraak. Daarbij kan er rekening gehouden worden met sluitingsdagen en wordt de hinder zo beperkt mogelijk gehouden. Het nutsbedrijf maakt zelf die afspraak hiervoor.

Vervangen nutsleidingen onder het voetpad

Voor het vervangen van nutsleidingen werkt men voornamelijk onder het voetpad. Dat betekent dus dat het voetpad geleidelijk aan wordt opengebroken en weer gedicht, terwijl men van huis naar huis werkt. Dat wil dus zeggen dat de straat niet helemaal opengebroken wordt. Elke dag opent men een deel en sluit men een deel.

Bereikbaarheidsinfo inwoners en handelaars

De inwoners en handelaars uit de projectzone ontvangen op geregelde tijdstippen een bewonersbrief. Handelaars krijgen flyers ter beschikking om uit te delen aan hun klanten.

Bekijk ze hier

Verneem meer over de centrumvernieuwing