Biodiversiteit op het Sportpark

Gepubliceerd op Maandag 28 juni 2021

Reeds jaren zetten we ons ik Kuurne in voor de natuur. Denk maar aan de Groene Long, het Heulebeekdomein, de Vlindertuin en het Vlaspark. Waar het kan worden kansen gegrepen om dit groene netwerk nog uit te breiden. Een hele grote opportuniteit naar vergroening toe vonden we in het sportpark!

Ruimte voor natuur

Het terrein wordt al vele jaren onderhouden met grote passie en vakmanschap en ligt er steeds proper bij. Dit zal in de toekomst niet anders zijn! Toch zal het park er in de toekomst wat anders uit gaan zien. Er zal meer ruimte worden gegund aan de natuur.

De overgang van gazon naar struiken en bomen zal zachter worden gemaakt. Door de boomspiegels en de stroken langs hagen en massieven ongemoeid te laten kan het grasland waar het mogelijk is dus ontwikkelen.

Meer biodiversiteit, betere bescherming tegen hitte en droogte

Ook de haagmassieven zelf zullen er wat natuurlijker gaan uitzien! We krijgen dus meer natuurlijke vormen in het sportpark! Heel wat planten in het gras krijgen hierdoor de kans om te gaan bloeien waardoor we een rijk buffet aanbieden voor allerlei belangrijke insecten; bijen, hommels, kevers, vlinders,… . Die extra insecten lokken op hun beurt tal van vogels en zijn dus cruciaal voor onze biodiversiteit.

Bovendien is langer gras, zoals reeds gezegd, beter bestand tegen de droogte en hitte en de bloemen tussen dit gras zorgen ook nog eens voor geur en kleur. Dit betekent dus een compleet nieuwe balans in het park: minder inspanning, minder uitstoot, minder lawaai tegenover een natuurlijker landschap, meer biodiversiteit en bovenal een grotere droogteresistentie.

Deze veranderingen betekenen weliswaar niet dat de bezoeker beperkt wordt in zijn vrijheden. De kwaliteit en het beheer van de sportvelden en van de omheiningen errond blijft immers ongewijzigd. Er blijft dus zeker even veel ruimte over voor de bezoeker. Meer nog, we mogen met heel wat extra bijen en vlinders zelfs nog veel meer bezoekers verwachten!

 

boomspiegel