Bikepark op Hippodroomsite

Gepubliceerd op vrijdag 04 december 2020
bikepark

Een veilige omgeving waar (jeugd)wielrenners zich kunnen ontwikkelen: dat is waar de gemeente Kuurne zich samen met Cycling Vlaanderen voor inzet in de komende jaren. Met een investering van 600 000 euro wil de gemeente het allereerste bikepark in Vlaanderen realiseren op de Hippodroomsite.

Kuurne als wielergemeente

Schepen van Sport en Financiën Jan Deprez: “Kuurne kent een rijke wielergeschiedenis. Niet alleen met de wielerklassieker Kuurne-Brussel-Kuurne, maar ook met tal van jeugdwedstrijden en vele recreatieve wielerverenigingen. Een geschiedenis die we nu verder willen verrijken met het allereerste bikepark in Vlaanderen, een unieke en veilige omgeving waar wielertalenten van morgen gevormd kunnen worden, maar waar ook fietsers van elk niveau en iedere leeftijd terecht kunnen.”

Burgemeester Francis Benoit: “De droom om een bikepark te realiseren wordt concreet. Als eerste stapsteen stellen wij de gemeenteraad voor om 600 000 euro te investeren in onze hippodroom. De ambitie is om naast de drafsport deze site open te stellen voor andere sporten. We werken reeds een jaar voorbereidend samen met Cycling Vlaanderen om perspectief te bieden aan de wielersport.”

Hippodroom wordt wielerdroom
 

Als locatie voor de integratie van een dergelijk bikepark werd gekozen voor de hippodroom te Kuurne. Een afgesloten locatie, met een ruime geschiedenis en reeds tal van faciliteiten, waarbij sport meer dan ooit een trekpleister wordt. Paardensport en wielrennen zullen elkaar aanvullen in dit uniek kader. Een ruimte die verder zal uitgebouwd worden tot multifunctionele sportomgeving.

Burgemeester Francis Benoit: “Het binnenplein kan ingericht worden als fietsparcours en daarenboven kan de drafsport verder blijven. We willen ook denken aan andere mogelijkheden – joggen, skeeleren ... Het samenbrengen van deze functies kan een hernieuwde dynamiek bieden aan deze sportsite, waar enkel winnaars bij zijn.”
Dit project gaat veel ruimer dan de professionele sporter. “Het gaat ook over de amateurs, jongeren, recreanten en de gewone dagdagelijkse fietsers. Kuurne kan mits bijkomende steun van Vlaanderen het eerste bikepark worden. We zetten in op de behendigheid en de techniek van de fietser te verhogen. De renbaan is een ideale afgesloten locatie hiervoor.”

Nood aan veiligheid en toegenomen interesse voor wielrennen

Fietsen, en meer specifiek wegwielrennen, wordt voornamelijk georganiseerd op de openbare weg. De toename van het aantal wagens in het verkeer en de aangepaste weginfrastructuur zorgen ervoor dat het onveiligheidsgevoel bij fietsers de afgelopen jaren enorm is gestegen. Het stimuleren van gezonde sport in een moderne en veilige omgeving is één van de kernopdrachten van Cycling Vlaanderen, waar de gemeente Kuurne haar steentje aan wil bijdragen.

Sporttechnisch Coördinator Competitiesport Cycling Vlaanderen): “Vanuit de federatie zijn we ontzettend tevreden met dit project. We zijn blij dat de gemeente Kuurne zich inzet voor veilige fietsinfrastructuur waarop onze jeugdrenners, clubs en recreatieve fietsers kunnen trainen. Een project dat zich in onze buurlanden al meermaals bewezen heeft en waar we ook ten volle in geloven.”

Investeren in ‘Tijd voor Ruimte’

Dit project sluit naadloos aan bij de ambities van het bestuur.

Burgemeester Francis Benoit: “De realisatie van het Bikepark ligt binnen de lijn van ons beleidsplan ‘Tijd voor Ruimte’ en onze visie op Kuurne 2035. Als gemeente willen we dan ook ten volle mee investeren in de potentie van deze hippodroom. Ons beleidsicoon “Jeroom Hippodroom” staat symbool voor een duidelijk engagement tot slagen van deze doelstelling.”

Schepen van Sport en Financiën Jan Deprez: “Met de beslissing om de middelen vrij te maken, bieden we de start voor een toekomstproject met meerdere partners. In de eerste plaats Vlaanderen , waar wij een aanvraag zullen doen om binnen de ambities van het Regeerakkoord het bovenlokale sport en polyvalent gebruik van sportsites innoverend te stimuleren.“

Burgemeester Francis Benoit: “Naast onze partner in de drafsport, werken we nu intens samen met Cycling Vlaanderen. Een bikepark hand in hand met de drafsport. Maar ook de start van een ambitieus plan om kansen te geven aan toekomstige partners.”

Aan dit unieke project kunnen we ook met trots onze meter en peter voorstellen: Eli Iserbyt en Lieselot Decroix. Beide zijn woonachtig in Kuurne en hebben naam en faam in de wielersport.

Partners gezocht

De realisatie van dit project vraagt een grote investering. Partners die het jeugdwielrennen in Vlaanderen willen ondersteunen en hun naam/bedrijf willen koppelen aan dit uniek project, zijn steeds welkom om de mogelijkheden te bespreken.

Info

Wie is Cycling Vlaanderen: Cycling Vlaanderen is de enige officieel erkende en gesubsidieerde federatie voor het wielrennen in Vlaanderen. Promotie van het wielrennen, opleiding van jeugdrenners en de organisatie van wielerwedstrijden (in alle disciplines) staan centraal in het beleid. https://cycling.vlaanderen/