Wat betekent de energieschaarste voor Kuurne?

In november starten ze met het onderhoud van enkele kerncentrales. Dit zorgt ervoor dat er straks maar één kerncentrale actief is. Zoals vorige winter is Kuurne opnieuw opgenomen in het afschakelplan. Het afschakelplan bestaat uit 8 zones. Kuurne bevindt zich in zone 4. Concreet start het afschakelen altijd bij zone 8 en afhankelijk van de schaarste worden meerdere zones afgeschakeld. Dus enkel bij grote schaarste is er een kans dat Kuurne afgeschakeld wordt. Een afschakeling is enkel in de vooravond of avond. Overdag wordt de stroom nooit onderbroken.

Burgemeester Francis Benoit: “Indien er nood is aan afschakeling van onze zone worden wij een week vooraf ingelicht. De gemeente zal zowel bedrijven, handelszaken, scholen en woonzorgcentra hiervan op de hoogte brengen maar ook de inwoners.”

Risico’s

Binnen onze zone bevinden zich 182 cabines. Bij een afschakeling worden er 143 cabines afgeschakeld. Tijdens de afschakeling zullen de verkeerslichten niet werken. Bij gevaarlijke kruispunten zal de politiezone op deze momenten agenten voorzien. De slagbomen aan de overwegen zullen wel nog werken.

Onze woon- en zorgcentra namen in het verleden al de nodige maatregelen om over te schakelen op een noodgenerator in geval van een stroomonderbreking.

Voorzorgen

Burgemeester Francis Benoit: “De gemeente zal als het zover is voorzorgen nemen binnen de gemeentelijke gebouwen. Diensten zoals zwembad en sportdienst kunnen dan vroeger sluiten. Dit zal duidelijk en tijdig gecommuniceerd worden naar de gebruikers.”

Het gemeentebestuur maakt ook een zo compleet mogelijk overzicht op van alle hulpbehoevende personen, al dan niet afhankelijk van medische apparatuur. In geval van afschakeling roepen zij het best de hulp in van familie, vrienden of buren. Bespreek jouw medische situatie eerst met jouw huisarts. Ben jij in die situatie of ken je zo iemand en kan je nergens terecht? Geef dan de naam, adres, telefoonnummer en de reden door via andy.deprez@kuurne.be.

In geval van hoogdringendheid zal het gemeentelijk crisiscentrum opgestart worden. Alle afspraken en maatregelen werden opgenomen in een bijzonder nood- en interventieplan (BNIP).

 

Info

https://economie.fgov.be/nl/themas/energie/bevoorradingszekerheid/elektriciteitsschaarste/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen-door

Francis Benoit, francis.benoit@kuurne.be

Andy Deprez, andy.deprez@kuurne.be

Onthaal gemeente en Sociaal Huis: 056 73 71 11 – 056 73 70 11

Afschakelplan

Zie ook

Aangemaakt op: 06/11/2018