Grote Schoonmaak

Het voorjaar is traditioneel een moment waarop heel veel mensen de grote schoonmaak houden. Maar eigenlijk wordt er op elk moment van het jaar gepoetst. Om de woning hygiënisch te houden, komen vaak heel wat verschillende producten uit de kast. Ook in de supermarkt wordt de afdeling schoonmaakmiddelen steeds groter. Verschillende producten zijn nochtans gevaarlijk voor het milieu en bovendien schadelijk voor uw gezondheid. Wil je op een ‘groene’ manier schoonmaken, dan houd u best rekening met onderstaande tips.

 

Kies voor milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Kies zoveel mogelijk voor producten op basis van plantaardige grondstoffen, vaak op basis van kokosolie of palmpitolie. Hun milieuscore is steeds beter dan die van detergenten uit de petrochemie (op basis van aardolie). De meeste schoonmaakklussen kunnen gebeuren met een allesreiniger op basis van plantaardige grondstoffen of de aloude vloeibare of groene zeep.

Vermijd het gebruik van agressieve producten

Vaak zijn er eenvoudige middeltjes die even effectief en veel minder schadelijk zijn voor milieu en gezondheid. Volgende producten vermijd je beter:
- Javel (bleekwater). Dit bevat chloor en is erg slecht voor het milieu. Chloor doodt nuttige bacteriën in het water en heeft een irriterende werking op de ogen en luchtwegen.
- Chemische ontstoppingsmiddelen. Kies voor bijtende soda in parelvorm of een ontstopper op basis van enzymen.
- Voorkies azijn voor het ontkalken in plaats van chemische ontkalkmiddelen.
- Ammoniak is uit den boze.
Agressieve producten doden de nuttige organismen in septische putten en individuele afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Goed doseren is de boodschap

De ‘scheutmethode’ levert niet altijd de gewenste hoeveelheid op. Lees de doseerinstructies op de verpakking grondig na en experimenteer gerust met minder. Zoek de laagste dosis dat een bevredigend resultaat oplevert. Het gebruik van doseermiddelen, zoals een doseerdop, zorgt ervoor dat je steeds de gewenste hoeveelheid gebruikt. Kies indien mogelijk voor een geconcentreerd product, zodat ook het verpakkingsafval wordt beperkt. Koop waar mogelijk ook grote navulbare verpakkingen. Dat bespaart heel wat afval.

Gebruik microvezeldoekjes voor de schoonmaak

Eén van de meest milieuvriendelijke manieren van schoonmaken, is schoonmaken met microvezeldoekjes. Hier komt geen enkel schoonmaakmiddel bij kijken! Bij het vochtig maken van de doekjes ontstaat op de miljoenen microscopische vezels een elektrostatische lading waardoor het vuil wordt aangetrokken en vastgehouden. Ze zijn bovendien wasbaar, waardoor ze een lange tijd kunnen gebruikt worden. Er zijn modellen beschikbaar voor afstoffen, dweilen,…

Regenwater, een absolute aanrader

Gebruik regenwater voor de schoonmaak. Doordat dit water minder hard is, is de werking van de reinigingsmiddelen effectiever. Omdat er minder kalk in regenwater zit, wordt de werking van de ‘wasactieve stoffen’ minder gehinderd.
Waarom zou u leidingwater gebruiken als regenwater een beter resultaat oplevert en bovendien gratis is!

Het goede voorbeeld
Sinds 2006 gebruikt het gemeentelijk onderhoudspersoneel milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen in de gemeentegebouwen.